gravatar.jpg

Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures as mom of Elliot and Amelia. Hope you have a nice stay!

‘Met deze tips overleefde ik de babybezoekjes!’

‘Met deze tips overleefde ik de babybezoekjes!’

“Wacht misschien nog even met je familie op de hoogte te brengen”, raadde onze gynaecoloog ons aan terwijl we ons eerstgeboren kindje bewonderden.

Eerste momenten

“Zelfs bezoekjes van ouders, broers en zussen kunnen overweldigend zijn, je kan deze eerste momenten met z’n drietjes wel even gebruiken.”

Wat een goede raad was dat, ons geheimpje, bedankt mevrouw de gynaecoloog, we knikten naar elkaar en haalden onze gsm’s boven.

famme1.jpg

Wie me op Instagram volgt, weet dat ik lijd aan een zware vorm van oversharing en dat was niet anders toen ons zoontje Elliot geboren werd. Als kersverse ouders stonden we te popelen hem aan onze families te tonen.


Volledig overweldigd

Een middag met ooh’s, aah’s, foto’s en ongemakkelijke momenten later (gescheiden ouders – kan iemand hier een etiquetteboek over schrijven aub?), lag ik ontroostbaar te snikken met Elliot op m’n borst.

Ik had een vlotte, pijnloze bevalling gehad maar was nogal plots ingeleid en voelde me volledig overweldigd.

Mijn lichaam had precies een marathon achter de rug, ik had een maandverband aan in een maat waarvan ik niet wist dat ze bestond, emoties waarvan ik niet wist hoe ik ze moest plaatsen en als ik Elliot niet aan de borst had, was ik aan het kolven of bijvoeden uit een cup (nogal een moeilijke borstvoedingsstart op 37w).

Schuldgevoelens

Ik worstelde met ongelofelijke schuldgevoelens die eerste nacht omdat ik Elliot door iedereen had laten vasthouden en me pas nu realiseerde dat ik dat eigenlijk niet wilde.

Ik had op het moment zelf er niets over durven zeggen maar het voelde tegennatuurlijk hem uit handen te geven en hijzelf had het ook maar niks gevonden. Die eerste nacht ingaan was zwaar maar dankzij een fantastische vroedvrouw trotseerden we met frisse moed de volgende dag het bezoek.

Ondertussen hebben we drie kindjes en heb ik een verzameling aan tips over bezoek ontvangen die ik graag met jullie deel!

1. Zet de bezoekuren naar je hand

Het ziekenhuis waar ik ben bevallen van onze kindjes heeft bezoekuren doorlopend van 14u tot 20u. Gelukkig kregen we op voorhand de raad van de gynaecoloog te overwegen andere uren op het kaartje te vermelden. Een gouden tip! We maakten er 14-16 en 18-20u van. Onze ouders en zussen konden wel tussendoor komen maar communiceerden aan anderen ook de kortere bezoekuren.

2. De baby gaat voor

Dit lijkt vanzelfsprekend maar zelfs nu de laatste keer met Phoebe, had ik opeens door dat ze vijf uur niet gegeten had! Ze huilde niet en lag op m’n borst aan het slapen. Flink zou je denken, maar dat wreekt zich ‘s nachts!

Pasgeboren baby’tjes moeten geregeld eten. Let goed op de hongersignalen van je baby. Zodra hij/zij aan haar handjes begint te sabbelen is het tijd om eten te geven. Dat kan moeilijk zijn als je dat zo midden in een gesprek opmerkt, maar dan nog: geef een teken aan je partner en laat hem het bezoek even verder op de gang onderhouden.

Eventueel enkel om aan te leggen, maar best toch voor de hele voeding zodat je je rustig op je kindje kan concentreren. Meer over borstvoeding vind je hier.

3. Bespreek op voorhand met je partner wat je wel en niet ziet zitten

Het is belangrijk dat jij en je partner op dezelfde golflengte zitten en dat hij je spreekbuis kan zijn. Het klinkt misschien gek, maar als je net bent bevallen, komen prikkels veel harder binnen. Een bezoekje, zelfs met je closeste familie of beste vrienden, is totaal uitputtend.

Het zal dus aan je partner zijn gevoeligere dingen te communiceren: om het bezoek af te ronden bijvoorbeeld, om toch maar niet de baby te pakken, of om het bezoek te vragen eerst even de handen te wassen, voor te stellen niet de wc op de kamer maar die op de gang te gebruiken, te denken aan suikerbonen mee te geven,….

4. Vraag een vroedvrouw voor hulp

Voor je partner zijn dit ook drukke en emotionele dagen, dus vaak helpt het om een vroedvrouw mee in te schakelen als “bezoekbegrenzer”. Als je moe bent maar net bezoek verwacht, kan je ze bijvoorbeeld vragen of ze na een half uurtje wil langskomen om je te verzorgen (dat doen ze nl enkele keren op een dag en dan moet het bezoek de kamer verlaten). Zo is het een kort bezoek geweest maar heb je niemand op z’n tenen moeten trappen.

5. Durf nee zeggen

Je baby’tje ligt te slapen en de meter wil ze gretig oppakken maar jij ziet dat niet zitten? Krop het niet op, zeg het. Met familie kan je dit gesprek eventueel al voor de bevalling voeren. Een bezoekje uitstellen kan natuurlijk ook altijd.

6. Snacks en Kraamhulp

Eens je uit het ziekenhuis bent, zal je nog heel wat bezoek thuis ontvangen. Dit is aangenamer omdat je misschien al wat meer op je plooi bent, maar ook moeilijker omdat er niemand is om het bezoek te vragen om door te gaan. Bovendien wil je dat je huis er deftig uitziet en met een baby aan de borst wordt het heel wat moeilijker alles proper en opgeruimd te houden. Schakel kraamhulp in om mee boodschappen te doen en je te ondersteunen in het huishouden en sla enkele weken voor de bevalling frisdrank, droge koekjes, soepstengels, hummus enz. in. Zo heb je altijd wat in huis.

7. Spreek op locatie af

Een huis op orde houden is niet niets als kersvers gezin, overweeg dus om ook buitenshuis af te spreken. Kies een plek waar jij je op je gemak voelt qua eten geven en verschonen. Zo kan het heel ontspannend zijn eens van een (voor de verandering) warme kop thee te genieten in de brasserie om de hoek, terwijl je bezoek de baby knuffelt.

8. Link een bezoekje aan iets waarvoor je hulp kan gebruiken

Geraak je maar niet naar de winkel of apotheek? Vraag het aan het bezoek, ze staan immers te springen om je met iets te kunnen helpen. Of wil je grote boodschappen gaan doen maar vind je dat wat eng of onhandig met zo’n kleintje? Spreek met een vriendin af om bij te kletsen tijdens het winkelen. Na een zwangerschap kan het ook fijn zijn om te gaan shoppen voor een nieuwe broek die je lekker zit, ook dat kan je aan een bezoekje koppelen. Ga samen naar het winkelcentrum, laat het bezoek je baby knuffelen aan het pashokje en drink achteraf samen een koffietje op jouw kosten.

9. Ontvang in groep

Collega’s 1, 2, 3 … 10 sturen je een bericht om een bezoek in te plannen… maak een groepschat aan en nodig ze ineens allemaal uit. Geef duidelijk aan hoe jij dat ziet, bijvoorbeeld dat je voor een hapje en een drankje zorgt na de werkdag maar wel graag opnieuw rust hebt rond het avondeten.

10. Outfits en make-up

Ga als je hoogzwanger bent comfortabele kleding kopen voor in het ziekenhuis. Kernwoorden: pyjama yoga wear chic, knoopjes voor boob access, maat of twee groter dan pre-zwangerschap, tekent niet af aan je billen, niet te kort,… En vergeet je make-up niet. Het geeft altijd wat meer zelfvertrouwen en zin om mensen te ontvangen als je je goed voelt over jezelf.

Succes!


Dit artikel verscheen eerder op Famme.be .

It took me 3 kids but I have finally found out how to put a happy baby to sleep

It took me 3 kids but I have finally found out how to put a happy baby to sleep

“Complimenteer je baby’tje met zijn vuile pamper”

“Complimenteer je baby’tje met zijn vuile pamper”