gravatar.jpg

Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures as mom of Elliot and Amelia. Hope you have a nice stay!

“Complimenteer je baby’tje met zijn vuile pamper”

“Complimenteer je baby’tje met zijn vuile pamper”

Laura is mama van Elliot (4), Amelia (2,5) en kersverse dochter Phoebe. Iets meer dan een jaar geleden startte ze Mommoiselle op, een blog waarin ze het reilen en zeilen van haar gezin uit de (draag)doeken doet. Vandaag vertelt ze aan Famme hoe ze haar kinderen op het potje leerde gaan.

lees het artikel ook op Famme.be

Met deze tips bleven onze kindjes voor hun tweede verjaardag dag en nacht droog

Herken je dit? Je bent op stap met je pasgeboren baby’tje en je vindt maar geen bloempot om je baby in te laten plassen… Als Westerse mama maak je dit vast niet mee, maar wist je dat Chinese moeders hun kersverse baby’tjes in ‘kaidangku’s’ – broekjes met een opening onderaan – stoppen om op het potje te gaan? De mama’s maken een fluitend geluidje en houden hun kindjes over een wc, wastafel, vuilnisbak of bloempot.

Bloempottips voor pasgeboren baby’s zal je hier vandaag niet krijgen, maar Elliot en Amelia bleven allebei overdag en ‘s nachts droog voor hun tweede verjaardag en ik vertel graag hoe we hen dit aanleerden. Graag nog wat meer pasgeboren babyspam? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Instagrampagina.

Tip 1: Pipi- en kakapraat

Door tegen je baby’tje te praten tijdens het verversen, weet je kleintje wat er gebeurt. Zeg niet dat kaka ‘bah’ is, maar complimenteer je baby met zijn vuile pamper. Spreek over nat en droog, zo leert je kind het verschil en dat komt later van pas.

Tip 2: Timing

Je kindje beslist wanneer ‘ie er klaar voor is, dus luister goed. Als je te laat bent en je kindje went aan het natte gevoel van een vuile pamper, wordt het heel wat moeilijker! Komt je peuter vertellen dat hij net pipi of kaka heeft gedaan of beter nog, komt hij het aankondigen? Dan is het aan jou om het potje boven te halen. Worden jullie dat weekend net verwacht op een familiefeest of heb je een drukke week op het werk? Stel het dan even uit. Zorg ervoor dat je echt je tijd kan nemen.

Tip 3: Blote billetjes

Wij kozen ervoor om onze kindjes eerst zonder onderbroekje te laten oefenen. Veel gemakkelijker aangezien je achteraf minder opkuis hebt. Een spray allesreiniger en keukenrol in de aanslag en let’s go!

image3.jpg

Tip 4: Cold Turkey

Wij zijn geen fans zijn van ‘pull-ups’. Je kindje voelt zo helemaal niet of zijn of haar broekje nat is en het is net dat ongemak dat hen zal aanzetten telkens op het potje te gaan. “Hoe doe je dat dan als je de deur uitgaat?” Wel, ook gewoon met een onderbroekje. Je wil je kindje aanleren om consequent op het potje te gaan, dus moet je als ouder ook consequent zijn. We plannen natuurlijk niets buitenshuis op de eerste dag, maar wel op dag drie of vier. Soms is dat even spannend, maar een ongelukje op locatie is uiteindelijk ook niet het einde van de wereld.

Bereid je wel zeker voor: neem natte doekjes, een plastiek zakje en een broek mee in je handtas. Je kan er bovendien ook voor kiezen om naar een supermarkt te gaan waarvan je weet dat er een wc is.

Tip 5: Routine

Pas vaste ‘potjesmomenten’ in jullie dagroutine in. Ook als je niet thuis bent en je bijvoorbeeld bij familie of vrienden op bezoek bent, laat je de kinderen best snel even naar het toilet gaan. In tussentijd keken onze kindjes ook heel graag naar het YouTube-filmpje ‘Prinses op het potje’ om zo de potjestraining iets leuker en toegankelijker te maken.

Extra tip: vraag niet of je peuter naar de wc moet, ze zullen zo goed als altijd nee zeggen. In plaats daarvan stel je best voor: “kom lieverd, we gaan ineens even op het potje voor we gaan spelen.”

Tip 6: Trek aan hetzelfde zeel

Leg je strategie uit aan diegenen die op jullie kleintje passen zodat zij je werk kunnen verderzetten. Zo oefenden wij op een vrijdag (vrije dag), zaterdag, zondag en zette het kinderdagverblijf op maandag, dinsdag en woensdag dezelfde aanpak verder.

Tip 7: Samen shoppen

Elliot en later ook Amelia vonden het fantastisch om in de winkel onderbroekjes uit te kiezen. Koop er ineens een hoop, zo kan je er een paar stockeren bij het potje, in de kleerkast, maar ook in de auto en je handtas. Kies voor een onderbroekje met een figuurtje op, zo kan je zeggen dat “Olaf niet graag pipi op zijn hoofd krijgt.”

Tip 8: Abort mission

Lukt het niet? Berg dan gerust het potje weer even op, maar doe dit niet meer dan één keer. Bij zowel Elliot als Amelia begonnen we er iets te vroeg aan. Zo kwamen ze op 19 maanden flink vertellen dat ze pipi of kaka hadden gedaan (en trokken dan zelf hun pamper uit), maar buiten een gelukstreffer bleken ze er nog niet klaar voor. Toen we het potje opnieuw bovenhaalden (bij Elliot op 23 maanden en bij Amelia op 21 maanden) was het meteen raak.

Tip 9: Herbruikbare pampers

Zat ons gebruik van wasbare luiers er voor iets tussen? Die voelen immers nat aan na een plasje.

Tip 10: En ‘s nachts?

Na een aantal weken plaste Elliot ook ‘s nachts niet meer in zijn broekje. We vertelden aan onze ouders dat zijn pampertje al drie dagen op rij droog was ‘s morgens en zij waarschuwden ons om “de boot niet te missen”. We sloegen wegwerpmatrasbeschermers in en lieten zijn pampertje uit. End of story!

Bij Amelia liep het wat anders. Haar broekje bleef overdag droog, maar ze gaf aan dat ze ‘s nachts toch nog een pampertje nodig had. Rond haar tweede verjaardag plaste ze ook ‘s nachts niet meer in bed.

Persoonlijk vind ik het geen goed idee om je kindje wakker te maken om hem/haar nog eens op het potje te zetten, zo leren ze immers niet zelf om op de impuls van een volle blaas te reageren.

Maar het moet gezegd: het leven na pampers is heerlijk! (zegt de mama die nu weer tot haar oren in de pampers zit).
Succes ermee!

Meer weten? Lees het oorspronkelijke, langere artikel hier in het Engels.

‘Met deze tips overleefde ik de babybezoekjes!’

‘Met deze tips overleefde ik de babybezoekjes!’

“Ik word heel zenuwachtig van al die labels onder mama’s”

“Ik word heel zenuwachtig van al die labels onder mama’s”